Effectiviteit van tractie
Tractietechnieken en werkingsmechanismen
Verlenging van de wervelkolom door afvlakking van de lordose en vergroting van de intervertebrale ruimte speelt een centrale rol in alle visies op het werkingsmechanisme van tractie. Door deze verlenging van de wervelkolom kan de spierspanning verminderen, een bestaande zenuwcompressie worden opgeheven, en een eventuele inklemmen van het kapsel of de discusgewrichten worden teniet gedaan. Een uitpuilende discus wordt daarbij in de tussenwervelruimte 'teruggezogen'.Het gunstige lange termijn effect van tractie kan zo verklaard worden.
Tractie kan omschreven worden als het uit elkaar brengen van gewrichtsvormende botstukken door een (manuele of mechanische) trekkracht .Tractie wordt toegepast bij aandoeningen aan het perifere skelet (extremiteiten) en het axiale skelet (aan de cervicale wervelkolom en de lumbale wervelkolom en het bekken)
Tractie wordt zowel afzonderlijk, als naast andere behandelingsvormen toegepast . Het doel van de tractiebehandeling is de bestrijding van pijn en het wegnemen van de belemmeringen tijdens de algemeen dagelijkse bezigheden .
Elektrisch gestuurde tractie
Wij gebruiken de elektrisch gestuurde nektraktie als lumbale traktie. Steeds wordt de traktietafel gebruikt.
Voor de nektraktie gebruiken we de “lus van glisson”.
De traktiekracht tijdens de behandeling moet comfortabel blijven en er mag geen verergering van de klachten worden veroorzaakt . (de tafel gaat “open”) De traktie kan continu of intermitterend gegeven worden! De patiënt beschikt over een stop knop waarmee hij op elk moment de behandeling kan beëindigen. De rugtraktie wordt steeds liggend toegepast. Met behulp van twee gordels, waarvan er één is bevestigd ter hoogte van de bekkenrand, de andere ter hoogte van de onderste ribboog, wordt de traktiekracht op de lumbale wervelkolom overgebracht . De instelling van de tractiekracht bij elektrisch gestuurde tractie wordt in de regel aan het totale lichaamsgewicht gerelateerd: de gangbare kracht bedraagt 25 tot 50% van het totale lichaamsgewicht, waarbij de tractie comfortabel moet blijven. Elektrisch gestuurde tractie is exact doseerbaar en daardoor weinig variabel. Deze tractietechniek kan worden toegepast met een intermitterende tractiekracht en met een continu tractiekracht. Intermitterende tractie wordt vooral gebruikt ter behandeling van nekklachten .
Effecten van traktie:
- Vergroting van de intervertebrale ruimte
- Afvlakking van de lordose
- Opheffen van spierspasmen
- Opheffing van blokkering facet gewrichten
- Opheffing van zenuwinklemming !
- Vermindering van uitstralingspijnen bij nek of rug hernia !