Shockwave Therapie en ECHOGRAFIE

Shockwave therapie

Als lid van de ShockMaster Club (sinds 1999) gebruiken wij in onze praktijk al jaren met goed resultaat de shockwave therapie - ESWT !

Sinds kort gebruiken wij, en dit om nog een beter resultaat te krijgen, ESWT in combinatie met ECHOGRAFIE.

Zo kunnen we ook "de binnenkant" van het lichaam zien. Met echografie,of in de vaktaal MSU (Musculo Skeletal Ultrasound) kunnen we opnamen maken van pezen,spieren,banden,slijmbeurzen,botten en gewrichten.

Wij willen hier duidelijk stellen dat we geen diagnoses gaan stellen. Daarvoor word je nog altijd best naar gespecialiseerde centra gestuurd (radiologie bv)

Wij gebruiken hier de echografie enkel om het letsel beter te kunnen localiseren zodat we echt onze behandeling op de goede plaats uitvoeren.

Ook kunnen we met echografie zien of onze behandeling wel degelijk resultaat heeft.

Wij beschikken over het meest recente toestel in de shockwave technologie: de ShockMaster 5OO !

Om nog een beter effect te krijgen van de behandeling werken we in onze praktijk met een combinatie van de ShockMaster 500 en de ShockMaster ICE-CT.

Over het ShockMaster ICE-CT toestel vind je meer uitleg bij onze behandelingsmethode cryotherapie.  

Met het ShockMaster 500-ESWT toestel kunnen we de frequentie, bar en aantal shocks instellen of we kunnen gebruikt maken van voorgeprogammeerde indicaties.

We localiseren de pijnzone en brengen arnica gel aan op de huid. Vervolgens brengen wij de shockwaves in het lichaam door de behandelkop cirkelvormig over de pijnzone te bewegen.

Met de speciaal ontwikkelde D-Actor technologie kunnen we achteraf de spier gerelateerd aan de indicatie behandelen om verhardingen en pijnpunten aan te pakken met als gevolg een activatie van spieren en omliggend bindweefsel. 

Wanneer de behandeling te pijnlijk iswordt met de ShockMaster ICE-CT gewerkt. Dit geeft een verdovend effect, zodat de shockwave veel beter te verdragen is! 

 

In tegenstelling tot conventionele behandelingsmethodes kan met shockwave therapie de oorzaak van de pijn rechtstreeks bij de oorsprong worden bestreden. Zonder medicatie of chirurgie. Succesvolle resultaten worden reeds bereikt na enkele behandelingssessies. Heeft u één van deze klachten?

 • Schouderpijn  met beperkte beweeglijkheid - nachtelijke pijnen
 • Chronische elleboogpijn ( tennis-, golfelleboog)
 • Pijn aan de knieschijf
 • Chronische pijn aan de Achillespees ( achillodynie)
 • Chronische nek-, schouder- of rugpijn ( hier wordt op de trigger punten gewerkt )
 • Andere vormen van tendinitis
 • Hielspoor
 • Scheenbeen onsteking (shin split)

Beproefde doeltreffendheid van de shockwaves: behoort u tot de talloze patiënten met chronische pijnklachten? Heeft u al mogelijkheden geprobeerd om ervan verlost te raken? Injecties, medicatie, fysiotherapie, relaxatiemethodes, enz. Keerde uw pijn ook altijd na korte tijd terug, vaak erger dan voordien? Diverse wetenschappelijk studies tonen aan dat shockwave therapie vaak erg goede resultaten geeft. Chronische pijn wordt veelal veroorzaakt door ontstekingen en/of verkalking van een spier, pees of slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (trigger points) kunnen veel pijn veroorzaken. Eerder noodzaak dan luxe: Extracorporeal shockwave-therapie (ESWT) wordt beschouwd als een van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling van het bewegingsapparaat.

Hoe werkt ESWT precies?

Shockwaves versnellen het genezingsproces door de ZELFHELENDE eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.

Allereerst localiseren wij het pijngebied en dit doen wij via echografie apparatuur. Nadat de bron van de pijn en het pijngebied zijn geïdentificeerd, wordt het letsel blootgesteld aan korte shockwave-impulsen. Deze hoog-energetische akoustische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied. Ze stimuleren op die manier het aanwezige herstelmechanisme van het lichaam. met andere woorden,shockwave heeft alles te maken met het lichaam. Het natuurlijk herstel mechanisme van ons lichaam gaat werken. Voordelen voor de shockwave-therapie:

 • Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie
 • Kortdurende behandeling (5 tot 10 minuten per sessie)
 • Uitstekend therapiesucces na slechts 2 tot 4 behandelingen
 • Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen
 • Pijnverzachting en herstel van de volledige mobiliteit na enkele dagen
 • Weinig bijwerkingen. Wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan
 • Dankzij Shockwave-therapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijven.

Er wordt steeds met verschillende "koppen" gewerkt:

- één "kop" behandeld echt de pijnlijke plaats (verkalking,onsteking,tendinose enz.); dit kan wel afhankelijk van de intensiteit en diepte pijnlijk zijn

- één "kop" behandeld het overeenstemmend gebied en werkt vooral ontspannend en bloedcirculatie bevorderend; dit is echt niet pijnlijk

Gerelateerde behandelingen: 

Interesse? Neem met ons vrijblijvend contact op bel ons op 089/ 30 49 84 of